faq
 

1. Czy trzeba być studentem, aby wyjechać na program Study and Work Australia?
2. Czy mogę wyjechać do Australii tylko po to, aby pracować?
3. Czy wizę studencką otrzymuje się bez problemu?
4. Jak długo trwa proces ubiegania się o wizę?
5. Jaki jest wymagany poziom języka angielskiego?
6. Jeśli nie posiadam certyfikatów językowych, a dobrze znam język angielski, jak mogę to udokumentować, aby wziąć udział w programie i uczyć się w college'u lub na uniwersytecie?7. Jakie jest ograniczenie wiekowe?
8. Czy można wyjechać do Australii z bliską osobą?
9. Jak kształtują się tygodniowe wydatki studenckie?
10. Które miasto najlepiej wybrać?
11. Gdybym potrzebował pomocy na miejscu, z kim należy się kontaktować?
12. Co to jest OSHC i czy samemu można wykupić ubezpieczenie?
13. Co się stanie jeśli opłacę kurs, a potem na miejscu chcę z niego zrezygnować?

 

1. Czy trzeba być studentem, aby wyjechać na program Study and Work Australia?
Wiza studencka i możliwość podjęcia nauki w Australii dostępne są dla wszystkich (niezależnie od tego czy jest się studentem czy nie). Ważna jest znajomość języka angielskiego, jeżeli planujesz podjąć naukę w college'ach lub na uniwersytetach. Jeżeli nie znasz dobrze języka angielskiego, możesz rozpocząć program od kursu językowego na poziomie początkującym i również otrzymasz wizę studencką.
<<powrót

 

2. Czy mogę wyjechać do Australii tylko po to, aby pracować?
Niestety nie. Australia oferuje tzw. Working Holiday Visa, wizę umożliwiającą zarówno zwiedzanie jak i pracowanie, jednak Polacy nie są jeszcze uprawnieni do jej otrzymania. Polacy mogą wjechać do Australii jedynie na podstawie wizy turystycznej lub studenckiej. Podjęcie pracy w ramach wizy turystycznej jest nielegalne. Osoby, które chcą posmakować życia w Australii mogą wyjechać na podstawie wizy studenckiej jako studenci szkół językowych, college'ów lub uniwersytetów. Wiza studencka pozwala studentom podjąć legalne zatrudnienie w czasie trwania nauki (20 godzin tygodniowo) i w trakcie przerw wakacyjnych (w pełnym wyiarze).
<<powrót

 

3. Czy wizę studencką otrzymuje się bez problemu?
Polska znajduje się w pierwszej grupie wizowej tzw. "assessment level", co oznacza, że nie mamy problemów z ubieganiem się o wizę australijską. Można się o nią ubiegać przez Internet wypełniając stosowne podania wizowe online. Warunkiem otrzymania wizy studenckiej jest jest pisemne potwierdzenie "Confirmation of Enrolment (CoE)" przyjęcia na kurs w jednej w edukacyjnych placówek australijskich oferujących naukę studentom zagranicznym.
<<powrót

 

4. Jak długo trwa proces ubiegania się o wizę?
Proces może potrwać od 2 do 4 tygodni. Wszystko zależy od tego jak szybko aplikant wykona badania lekarskie i jak szybko dostarczy wymagane przez urzędników imigracyjnych dokumenty.
<<powrót

 

5. Jaki jest wymagany poziom języka angielskiego?
Program przeznaczony jest dla wszystkich bez względu na umiejętności językowe. Jeśli znajomość języka angielskiego jest bardzo słaba, wówczas należy rozpocząć program od kursu językowego na poziomie początkującym. W przypadku chęci podjęcia nauki w college'u lub na uniwersytecie wymagana jest już stosowna znajomość języka. Często sprawdzane jest to na podstawie egzaminu IELTS. Przykładowo nauka na uniwersytetach wymaga wyników IELTS na poziomie 5.5. W przypadku niektórych college'ów respektowane są także inne certyfikaty (każda sytuacja rozpatrywana jest indywidualnie).
<<powrót

 

6. Jeśli nie posiadam certyfikatów językowych, a dobrze znam język angielski, jak mogę to udokumentować, aby wziąć udział w programie i uczyć się w college'u lub na uniwersytecie?
W takim przypadku należy zapisać sie na krótki kurs językowy w celu zaliczenia egzaminu IELTS.
<<powrót

 

7. Jakie jest ograniczenie wiekowe?
Z programu mogą korzystać wszystkie osoby, które ukończyły 18 lat (praktycznie nie ma górnej granicy wiekowej).
<<powrót

 

8. Czy można wyjechać do Australii z bliską osobą?
Tak - istnieje możliwość aby pary/ małżeństwa podejmowały razem naukę w Australii. W takich przypadkach można nawet wyjeżdżać do Australii na podstawie wspólnej wizy studenckiej, co znacznie obniża koszty.
<<powrót

 

9. Jak kształtują się tygodniowe wydatki studenckie?
Wszystko zależy od tego jak intensywne życie prowadzi student :) oraz w jakim mieście przebywa.
Zakwaterowanie: Ceny mieszkań w Sydney należą do najwyższych. Pokój w wynajmowanym domu (typu shared accommodation) kosztuje około 120-170 A$ tygodniowo. Wynajęcie łóżka w dwuosobowym pokoju (typu shared room) to wydatek rzędu 100-130 A$. Poza centrum Sydney jest oczywiście trochę taniej, wynajęcie całego mieszkania np. kawalerki wynosi około 160-250 A$. Inne miasta są z reguły tańsze, ale nie są to bardzo duże różnice i może się to w różny sposób rekompensować. Przykładowo nauka w college'u w Sydney często kosztuje mniej niż w innych miastach, więc całkowity koszt utrzymania może być porównywalny lub nieco niższy (mimo, że zakwaterowanie w Sydney jest droższe).
Wyżywienie: Na wyżywienie należy przeznaczyć około 70-120 A$ tygodniowo. Oszczędni, gotujący w domu mogą wyżywić się nawet za 50 A$ tygodniowo.
Transport: Korzystając z komunikacji miejskiej, dojeżdżając do szkoły lub do pracy należy liczyć się z wydatkiem rzędu 15-40 A$ tygodniowo. Wszystko zależy od częstotliwości przejazdów oraz miejsca zamieszkania.
Rozrywka: Indywidualna sprawa i koszt każdej osoby.
Reasumując, szacuje się, że na typowe życie studenckie w Sydney należy przeznaczyć około 200-300 A$ tygodniowo plus ewentualne rozrywki. Mimo wszystko pracując nawet przez 20 godzin w tygodniu można zarobić na bieżące wydatki.
<<powrót

 

10. Które miasto najlepiej wybrać?
Każde miasto ma swoje walory, ale my osobiście polecamy Sydney. W Sydney mieści się bardzo dużo konkurencyjnych ofert nauki, a więc ceny są również konkurencyjne - niższe niż w innych miastach. W Sydney, największym mieście Australii, najłatwiej jest znaleźć pracę, która w wielu przypadkach jest lepiej płatna niż w innych miastach. Poza tym Sydney ma bardzo wiele do zaoferowania pod względem turystycznym - piękną zatokę z plażami, pobliskie parki narodowe i góry, kulturalne wydarzenia (festiwale, koncerty, imprezy etc). Także klimat jest ważnym motywem wyboru Sydney. Jest tutaj ciepło i niebo jest bezchmurne przez wiekszość dni w ciągu roku.
<<powrót

 

11. Gdybym potrzebował pomocy na miejscu, z kim należy się kontaktować?
Organizacja SWCA posiada swoje biuro w Sydney m.in. właśnie po to, aby pomagać klientom. Do dyspozycji wszystkich kursantów/ studentów jest Internet i pomoc personelu w poszukaniu pracy. Za dodatkową opłatą SWCA może również zorganizować pracę klientom. Do biura SWCA można zwracać się po pomoc podczas całego pobytu w Australii. Osoby przebywające w innych miastach niż Sydney także mogą liczyć na pomoc organizatora kontaktując się mailowo lub telefonicznie.
<<powrót

 

12. Co to jest OSHC i czy samemu można wykupić ubezpieczenie?
OSHC - Overseas Student Health Cover, czyli ubezpieczenie zdrowotne. Ubezpieczenie jest obowiązkowe dla wszystkich zagranicznych studentów i jest zależne od szkoły, do której jedzie uczestnik. Ubezpieczenie kosztuje około 350 A$ w zależności od długości kursu i ubezpieczyciela, który jest proponowany przez wybraną instytucję.
<<powrót

 

13. Co się stanie jeśli opłacę kurs, a potem na miejscu chcę z niego zrezygnować?
Istnieje możliwość rezygnacji z kursu. Należy jednak pamiętać, że będzie to jednoznaczne z anulowaniem wizy studenckiej. Dodatkowo należy mieć na uwadze ogólne zasady przyjęcia do każdej szkoły, college'u, czy uniwersytetu, które mówią, że jeżeli podjęło się już naukę, nie ma zwrotu dokonanych opłat. Jeżeli ktoś chce zrezygnować z college'u, w którym za naukę płaci się w ratach, należy odpowiednio wcześnie poinformować administrację szkoły o rezygnacji z nauki, aby nie płacić kolejnych rat. W przypadku szkół językowych warunkiem otrzymania miejsca na kursie jest dokonanie opłaty za całość nauki dlatego należy pamiętać, że po jej rozpoczęciu nie przysługują zwroty. Tylko w wyjątkowych sytuacjach szkoła może się zgodzić na dokonanie zwrotu opłaty za poniesioną naukę.
<<powrót