W każdym sezonie ofert do dyspozycji jest wiele, ale to jaką ofertę w ostateczności otrzymacie zależy głównie od:
– dyspozycyjności do pracy (dyspozycja od końca maja daje najwięcej możliwości)
– znajomości języka angielskiego
– czasami od posiadanego doświadczenia (np. w kelnerowaniu)
– czasami od posiadanych umiejętności (np. pływanie)
– czasami od posiadania już Social Security (czyli tylko dla byłych uczestników)
Poniższa tabela daje obraz ofert jakich można się spodziewać:
Praca na programie Work&Travel USA
PRACODAWCY | Małe, średnie i duże firmy głównie z branży turystycznej -hotele, restauracje, parki rozrywki, resorty, parki narodowe, kawiarnie, kluby golfowe, itp. |
TYPOWE STANOWISKA | Prace mogą być przy bezpośredniej obsłudze klienta (tzw. Front of House) – np. Waiter, Sales, Cashier, Host, Lifeguards, Games Host lub prace zapleczowe (tzw. Back of House)- np. Housekeeper, Dishwasher, Busser, Cook etc. |
LOKALIZACJE | Większość na wschodnim wybrzeżu, ale są też oferty porozrzucane po całych stanach, również na zachodnim wybrzeżu. m.in. – Wybrzeże New Jersey, Ocean City, Maryland; Virginia; Sandusky, Ohio; stan NY; Newport, Rhode Island; Wybrzeże Kalifornijskie, Floryda i inne lokalizacje. |
ILU "WAT"owców | Pracodawcy przyjmują od 2 osób, górnej granicy w sumie nie ma. W zależności od wielkości firmy, atmosfera może być międzynarodowa, dużo ludzi z Europy i innych zakątków świata lub w miarę kameralna. |
GRUPY | Zazwyczaj grupy 2-3 osobowe nie są problemem jeśli chodzi o wspólny wyjazd. Większe grupy, nawet 5-10 osób, również mają możliwość wyjechania razem, ale głównie do większych pracodawców typu: Busch Garden, Cedar Point itp. |
DATY PRACY | Im wcześniej osoba może wyjechać (Polscy studenci mogą już 25 maja) tym lepiej i większy wybór ofert pracy. Są jednak oferty gdzie uczestnicy mogą wyjechać nawet w połowie lipca i później. W większości przypadków, pracodawcy wymagają aby uczestnicy pracowali pełne 3-4 miesiące, min. do "Labor Day" weekend. |